Historiikki 1958 – 2008

Huom. tämä on kirjoitettu vuonna 2008.

Ennen VPK:n perustamista palotoimi hoidettiin Kittilässä kunnan luottamusmiesten toimesta. Palopäällikön tittelillä toimivat herrat Olli Auno, Hugo Siltala, Erkki Metso sekä Osmo Sattanen, jonka ajatuksena syntyi palokunnan perustaminen Kittilään vuoden 1953 paikkeilla.

Palokunnan perustaminen ei ollut mikään helppo ja ihan yksinkertainen juttu. Osmo sai kuin saikin keväällä 1958 kaveriksi puuhamiehet Yrjö Kermannin ja Mikko Angelvan, joiden toimesta perustamiskokous kutsuttiin koolle 11.07.1958.

VPK:n ensimmäiseen hallitukseen tulivat valituksi Yrjö Kerman – puheenjohtaja, Mikko Angelva sihteeri, jäsenet Osmo Sattanen, Martti Leinonen, Tuomo Filpusja Pieti Huilaja, sekä varajäsenet Viljo Laakko, Arvo Karila ja AtsoLaine.

Koulutukset, kalustoon tutustumiset sekä huoltohommat aloitettiin välittömästi ja viikottaiseksi harjoituspäiväksi vakiintui torstai-ilta joka on edelleenkin.

VPK:n päällikköinä ovat toimineet Hannes Kujala, Mikko Angelva, Veikko Mäensivu, Raimo Rauhala, Erkki Saastamoinen, Oiva Vaara, Kari Kuosmanen ja Pekka Rajala tällä hetkellä päällikkyyttä hoitaa Kari Kuosmanen.Nuoriso-osastoa vetää Tuomas Rantakokko, naisissa vetohommia hoitaa Eila Ollila.

Hallituksen puheenjohtajuutta ovat hoitaneet Yrjö Kerman, Pentti Niemelä, Aimo Filpus, Jorma Paasilinna, Olavi Markuksela, Jukka Nikkinen ja Pekka Lehto joka on edelleen kunnes hänen kohdallaan tulee puheenjohtajuutta täyteen 27 vuotta johonka Yrjö Kerman ylsi.

Mainittakoon, että kunnan päätoimisina palopäällikköinä ovat Kittilässä toimineet Aaro Markuksela, Erkki Sattanen, Erkki Saastamoinen ja vuoden 1999 huhtikuusta lähtien nykyinen palopäällikkö Jorma Ojala. Virkansa edellyttämänä palopäälliköille kuuluu koulutustoiminta yhdessä VPK:n kouluttajien kanssa.

VPK on hankkinut kalustoa, autoja ja varusteita talkootöistä saaduilla varoilla. Onpa linja-autoja ostettu varmoilla puheilla tietämättä sillä hetkellä mistä rahat löytyy onnikan maksamiseen, mutta tämmöisistäkin hommista on selvitty. Unohtaa ei sovi myöskään virkistystoimintaa, jolla on aktivoiva ja yhteenkuuluvan hengen inspiroiva vaikutus mitä suurimmassa mielessä, mm. matkat, pikkujoulut sekä makkarasaunaillat mainitakseni.

VPK:ssa toimii vireä nuoriso-osasto, kiitos uhrautuvien vetäjien, naisjaosto toimii tällä hetkellä vähän vaisummin mutta toimii kumminkin.

Palokuntanaiset perustettiin vuonna 1968, siis 40 vuotta sitten. Naiset mm. hankkivat ensimmäisen palokunnan lipun joka vihittiin 1973.

Tämän hetkenhallitus ja pääorganisaattori Eila Ollila ovat hankkineet VPK:lle uuden”ikioman” lipun. Ensimmäinen lippu kun miellettiin yhteiseksi kunnankanssa siinä olleen kunnan vaakunan toimesta. Uusi lippu vihittiin viime marraskuussa Kittilän kirkossa.

Vuonna 1994 perustettiin Sirkkaan VPK:n sivuosasto, jonka toiminta on erittäin tärkeä Levin ja yliperän pelastus- ja palontorjunnassa. Levin korkeiden hotellirakennusten yhä lisääntyessä tikasauton tarve on noussut ykköspuheenaiheeksi. Palokunnan sivuosasto toimii myös Raattamassa sammutusauto Sisu kalustonaan.

Vuoden 2000 alkupuolella Kittilän VPK:sta tuli myös mökin omistaja Levillä. Tämän mökin vuokrausasioissa tai mahdollisesta ostohalukkuudesta voi kääntyä puheenjohtaja Pekka Lehdon puoleen.Vuodesta 2004 lähtien Kittilän VPK on toiminut alueellisen pelastustoimen alaisuudessa.

Tämän hetken VPK:nsydän, siis hallitus, on puheenjohtaja Pekka Lehto, varapuh.joht. EsaRauhala, sihteeri Pasi Kokkonen, jäsenet Rami Mansikkasalo, Timo Sattanen, Tuukka Hyrskylä ja Kati Mäkitalo.


Koonnut
Kittilän VPK:n 50-vuotisjuhliin Aimo Filpus